Info
Wadlopen
Wadlopen is een unieke belevenis in misschien wel het meest ongerepte natuurgebied van Nederland. Het is niet voor niets dat de Waddenzee in 2009 is uitgeroepen tot werelderfgoed en in 2018 tot mooiste natuurgebied van Nederland. Laat je verrassen door de natuurlijke schoonheid van dit gebied. Wadlopen is ook een sportieve bezigheid. Het lopen door slikvelden is heel iets anders dan wandelen op een stevige ondergrond en vraagt een goede conditie, zeker bij de tochten die langer duren. Bij alle tochten hebben we de zwaarte aangegeven zodat je een tocht kunt kiezen die je aankunt.
Veiligheid
Veiligheid tijdens het wadlopen staat bij onze organisatie bovenaan. Onze gidsen worden dan ook continu bijgeschoold en houden door het uitvoeren van verkenningstochten hun kennis van het gebied up to date. Vanuit het oogpunt van veiligheid kan het zijn dat een tocht op het laatste moment wordt afgelast. We raden iedereen die een tocht boekt dan ook aan daags te voren op de website te controleren of de tocht daadwerkelijk doorgaat. Op de dag voorafgaand aan een wadlooptocht wordt om 18.00 uur vermeld of de tocht doorgaat. Er zijn verschillende redenen waarom een wadlooptocht niet door kan gaan, zoals: een verhoogde waterstand, mist, een verhoogde kans op onweer of een verhoogd risico op onderkoeling door ongunstige weersomstandigheden. Een goede voorbereiding draagt ook bij aan de veiligheid van het wadlopen. Wij raden iedereen dan ook aan deze pagina goed door te nemen, zodat je met de juiste kleding en uitrusting aan de start verschijnt.
Zwaarte van de tochten
Onze tochten zijn ingedeeld naar zwaarte.
Lichte tochten duur is minder dan 3 uren en de afstand is minder dan 10 kilometer en zijn geschikt om kennis te maken met het wadlopen. Minimumleeftijd 10 jaar.
Tochten met een gemiddelde zwaarte kennen een duur tussen de 3 en 4 uren waarbij 10 – 15 kilometer wordt gelopen. Onderweg kunnen er slikvelden gepasseerd worden wat een extra inspanning vergt. Minimum leeftijd 14 jaar.
De zware tochten vereisen een goede gezondheid en uitstekende conditie. Deze tochten zijn geschikt voor getrainde deelnemers die houden van een sportieve uitdaging. Ameland en Terschelling zijn als tocht niet geschikt voor mensen met een bmi van boven de 25. Er wordt 4 tot 5 uren gelopen (of meer) waarbij tussen de 15 en 20 kilometer wordt afgelegd. Slikvelden en een hoge waterstand (door een vroege vertrektijd) maken de tocht extra zwaar. Minimumleeftijd 18 jaar.
Risico’s van het wadlopen
De gidsen van Wadloopcentrum Fryslân bereiden iedere tocht zorgvuldig voor, waarbij gekeken wordt naar de verwachte weersomstandigheden en waterstanden. Zo waarborgen we dat er altijd op een veilige manier wordt gelopen.
Het kan lang duren voordat er medische hulp of medisch vervoer beschikbaar op het Wad. Iedereen met een gezondheidsprobleem waarbij snelle hulp noodzakelijk kan zijn wordt het wadlopen ontraden. Bij twijfel kan vooraf worden overlegd met de organisatoren.
Voor de zware tocht naar of van Terschelling wordt een gezondheidsverklaring, verkregen door een medische keuring, aangeraden.
Ga nooit op eigen gelegenheid het Wad op en houd je strikt aan de aanwijzingen van de gidsen. Wanneer de verantwoordelijke gidsen twijfelen of je de tocht kunt volbrengen kunnen zij besluiten je onder begeleiding van een gids terug te brengen naar de vaste wal.
Het is niet toegestaan voorafgaand aan een tocht alcohol te nuttigen.
Wadlopen met kinderen
Voor kinderen kan het prachtig zijn om kennis te maken met het Wad. De natuur educatieve tochten zijn hier met name geschikt voor. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen mee met de tochten op de Eilanderbult. Jongeren vanaf 14 jaar vinden een oversteek naar een eiland vaak interessant, bijvoorbeeld naar Ameland of Schiermonnikoog via Brakzand. Voor de zware tochten, bijvoorbeeld Schiermonnikoog vanaf de vaste wal, geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. Deze tochten doen een behoorlijk beroep op kracht, conditie en doorzettingsvermogen.
Wat trek ik aan?
Als schoeisel zijn 'hoge canvas gymschoenen' met sokken verplicht. Kies voor hoge sokken en niet voor lage (enkel)sokjes. Duikschoenen zijn ook erg geschikt. Hoge surfschoenen zijn alleen geschikt als ze een stevige zool hebben, dit i.v.m. scherpe schelpen. Lage gymschoenen en zogenaamde waterschoentjes blijven achter in het sterk zuigende slik en zijn niet geschikt. Heb je geen geschikt schoeisel bij je dan kunnen de gidsen deelname aan de tocht weigeren. De kleding die je draagt stem je uiteraard af op de weersomstandigheden. Houd er wel rekening mee het een open gebied is waar het vaak een frisse zeewind waait. Zorg daarom voor warme en winddichte bovenkleding. Een windjack of regenjack dien je verplicht bij je te dragen (in je rugtas). Aangezien er onderweg geulen worden gepasseerd is het dragen van een korte broek aan te raden. Een natte spijkerbroek kan gaan schuren.
Wat neem ik mee?
Neem voor onderweg wat te eten mee en voldoende water of drinken. In de zomer, maar zeker ook in het voorjaar, raden we aan om je goed in te smeren aangezien je snel verbrandt op het Wad. Een pet is dan ook een goed idee. Zorg er bij minder gunstige weersomstandigheden voor dat je warm gekleed bent en een wind- / regenjack bij je hebt. De wind heeft vrij spel op het Wad en wanneer je nat wordt bij de passage van de geulen koel je behoorlijk af bij een lagere omgevingstemperatuur. Bij de oversteek naar Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog neem je droge kleding in een plastic zak mee in je rugtas. Bij de zwerftochten kun je de droge kleding in de auto achterlaten.
De Waddenzee is een natuurgebied en valt onder Werelderfgoed, er mag geen afval worden achtergelaten.
Wees goed voorbereid
- kies een tocht die qua zwaarte bij je past,
- check of je gezond en fit genoeg bent om de tocht te maken,
- zorg ervoor dat je het juiste schoeisel en geschikte kleding draagt dan wel bij je hebt,
- lees wat je verder nog mee moet nemen,
- zorg dat je op tijd bent; het getij wacht niet en daarom de gidsen ook niet.